Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

luni, mai 05, 2014

Haideti impreuna sa colectam selectiv deseurile!

Orasul Reciclarii 2014
Despre colectarea selectiva a deseurilor am mai scris si cu alte ocazii si voi incerca sa scriu ori de cate ori voi avea prilejul, pentru a contribui si eu, in masura posibilitatilor binenteles, la cresterea nivelului de curatenie si implicit al calitatii mediului inconjurator, dar si la atingerea obiectivului de reciclare al Romaniei, impus de Uniunea Europeana, care presupune ca, pana in anul 2020, sa ajungem la un procent de reciclare de 50% din totalul deseurilor menajere.

Acest obiectiv este, de ce sa nu o recunoastem, unul foarte ambitios, mai ales avand in vedere faptul ca noi, romanii (cel putin multi dintre noi), nu suntem in stare sa aruncam deseurile la cos, preferand sa le aruncam pe jos, la voia intamplarii, daramite sa le mai colectam si selectiv. Iar atunci cand o facem, vin in urma noastra "cautatorii prin gunoaie", care nu numai ca "selecteaza" deseurile in interesele lor, dar mai fac si o mizerie de nedescris in urma.

Dar aceasta este o alta problema, foarte importanta de asemenea, care nu se va rezolva decat atunci cand vom fi obligati sa aruncam deseurile menajere doar in saci inchisi, saci pe care sa ii aruncam apoi in gurile mici de vizitare ale ghenelor de gunoi, de asemenea inchise, doar serviciile de salubritate putand avea acces in spatele acestora, pentru a prelua deseurile si a le transporta la depozitele centrale din orase. 

Revenind la colectarea selectiva, nu pot sa inteleg nepasarea multor romani, de ce sa ne ascundem pe degete, a majoritatii acestora, care ori nu au inteles importanta reciclarii a unui procent cat mai mare din deseuri, ori au inteles importanta acestui proces dar sunt total neinteresati de o Romanie mai curata. Si imi pare foarte rau sa o spun, dar cred ca raspunsul se gaseste in a doua parte a frazei de mai sus.

Si la cate campanii de colectare selectiva a deseurilor s-au facut in ultimul timp, este incredibil sa constatam ca mai sunt inca romani, foarte multi la numar, care nu au ramas inca sensibilizati de acest proces foarte important pentru noi si pentru mediul inconjurator. Poate totusi o sa ii sensibilizeze cateva mici curiozitati din categoria "stiati ca...", foarte interesante, cel putin din punctual meu de vedere, publicate pe site-ul EcoRom, www.colecteazaselectiv.ro:
  • Pentru fabricarea unui kg de material PET se utilizeaza aproximativ 2 kg de petrol si importante cantitati de energie.
  • Dozele metalice pentru bauturi sunt fabricate din aluminiu, un material deosebit de valoros pentru industrie.
  • Descompunerea naturala a plasticului in mediul inconjurator necesita peste 500 de ani din cauza materialelor care il alcatuiesc.
  • Din 10 Pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru patrat de covor, iar din 50 de Pet-uri se poate face un pullover.
  • Productia de plastic utilizeaza 8% din productia de petrol a globului.
  • O doza de aluminiu se degradeaza in cca. 500 de ani.
  • Aluminiu este 100% reciclabil.
  • La tiparirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3000 metri cubi de lemn, adica 1500 de arbori cu o varsta de 50 ani.
  • Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hartie.
  • Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci.
  • Sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune in bucatele mici.
  • Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati.
Poate, dupa ce o sa citeasca acest articol, multi dintre romani nu o se mai uite "ciudat" la mine atunci cand ma vor observa din nou transportand dimineata in drum spre serviciu o sacosa cu deseuri din cele 3 mari categorii, pe care o sa le pun in pubelele aferente fiecaruia. Cel putin pubela verde cea mai apropiata este la 5-10 minute de casa, dar acest lucru nu ma deranjeaza si nu ma impiedica sa colectez selectiv. Ma deranjeaza ca nu facem toti la fel! Aceasta este problema!

Si pentru ca tot veni vorba de campanii, EcoRom a mai lansat inca una, in speranta ca vom constientiza odata cu totii importanta colectarii selective a deseurilor. Este vorba despre "Orasul Reciclarii 2014", campanie care a ajuns deja la a doua editie, ce isi propune sa creeze o competitie intre primarii.

Premiu oras castigator
La aceasta competitie au raspuns pozitiv nu mai putin de 32 de municipalitati: Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focsani, Iasi, Medias, Roman, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Slobozia, Targu Jiu, Tulcea, Zalau, Barlad, Braila, Calarasi, Constanta, Galati, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiesti, Slatina, Suceava, Targu Secuiesc, Vaslui, municipalitati care se vor lupta pe mai multe „fronturi”:
  • cel al calitatii serviciilor de colectare separata a deseurilor de ambalaje;
  • cel al celor mai bune „munitii” de constientizare si mobilizare a populatiei pentru a separa deseurile;
  • cel al celor mai mari cantitati de deseuri de ambalaje colectate.
La finalul celor 6 luni de competitie (1 ianuarie - 30 iunie 2014), castigatorul va obtine titlul de Orasul Reciclarii si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet in valoare de 12.000 euro.

Competitia Orasul Reciclarii este realizata sub patronajul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si in colaborare cu Asociatia Municipiilor din Romania si cu Institutul pentru Politici Publice si este promovata de Administratie.ro si Domnuleprimar.ro.

Lupt cu tarie pentru ca orasul Bacau sa castige titlul de Orasul Reciclarii 2014!

Romani din toate colturile tarii, va rog, haideti impreuna sa colectam selectiv deseurile!

2 comentarii:

  1. La mine in oras, nu se poate decat in zona de bloguri..pentru cei ca mine care stau la casa nu exista ghene separate...
    Asta e situatia, deocamdata...

    RăspundețiȘtergere