Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

luni, noiembrie 26, 2012

Cum arata viitorul unitatilor de stocare?

Azerty
Scriam intr-un articol recent, pe blog-ul meu personal, ca suntem nevoiti sa asistam continuu de cativa ani buni incoace la multe schimbari majore in vietile noastre. Ei bine, cand afirmam acest lucru, ma gandeam si la evolutia uimitoare a device-urilor si a serviciilor de stocare a datelor.

Dispozitivele de stocare a datelor au aparut datorita necesitatii stocarii unor copii de siguranta ale datelor noastre vitale. Acestea au dezavantajul ca sunt ceva mai lente la stocarea si recuperarea datelor in comparatie cu memoria principala a calculatorului dar au si marele avantaj ca sunt mai ieftine decat aceasta iar suportul pe care se inregistreaza datele poate fi extras oricand din calculator si depozitat undeva intr-o biblioteca, in scopul recuperarii ulterioare a acestora.

La momentul de fata, tehnologia moderna ne ofera foarte multe posibilitati de stocare, din care trei sunt cele mai folosite:
  • HDD-uri externe;
  • stick-uri de memorie;
  • serviciile de Cloud Storage.
HDD extern Freecom Mobile Drive Mg 1TB USB 3.0
HDD extern Freecom Mobile 1Tb

HDD-urile externe.
Hard-disk-urile externe sunt de fapt hard-disk-uri normale (interne), ce sunt instalate intr-o carcasa proprie, cu conectori atat pentru alimentarea la o sursa de tensiune cat si pentru transmisia de date cu unitatea calculatorului. Acestea pot fi asezate, fie pe suprafata biroului, fie pe unitatea centrala, cu alte cuvinte oriunde ne permit cele doua cabluri, respectiv de alimentare si de transmisie de date.

Hard-disk-urile externe au printre avantaje:
  • o capacitate uriasa de stocare, ce ajunge chiar pana la ordinul terra;
  • prezinta mobilitate, cu ajutorul acestora putem astfel transfera rapid informatii dintr-un calculator in altul;
  • se pot folosi pe post de back-up, cu totii stim ce bine este sa avem o copie de rezerva la informatiile importante, pe care sa le tinem intr-un singur loc;
  • au un grad mare de securitate, pe acestea putand stoca de exemplu doar informatiile pe care nu dorim sa le vizualizeze si alti utilizatori.

Dezavantajul lor cel mare este ca sunt de regula mai voluminoase si putin mai grele, chiar daca in ultimul timp au inceput sa apara hard disk-uri din ce in ce mai mici si mai usoare, un exemplu in acest sens putand fi cel din imagine, gasit pe magazinul Azerty, respectiv HDD extern Freecom Mobile Drive Mg 1TB USB 3.0, ce are o capacitate de 1000Gb, dimensiuni 12 x 8.1 x 1.5 mm si o greutate de numai 170 de grame. Tot pe Azerty.ro, care este de altfel si unicul magazin online care pune la dispozitia clientilor sai poze de 360 grade si prezentari de produse complexe pentru a-i ajuta in luarea unei decizii corecte privind produsul dorit, putem gasi si alte marci de hard disk-uri, toate intr-o oferta HDD Extern pe care nu o putem practic refuza.

Stick memorie USB Kingston DataTraveler HyperX30 256GB USB3.0
Stick memorie USB Kingston 256Gb
Stick-urile de memorie.
Stick-urile de memorie sunt o infatisare mai noua a dischetelor de 1.44Mb de demult, o minunatie a tehnologiei moderne, ce sunt folosite in general pentru stocarea si transportarea fisierelor personale si nu numai.

Stick-urile de memorie au printre avantaje:
  • sunt detasabile, reinscriptibile si cantaresc mai putin de 30 de grame;
  • in pofida volumului foarte mic pe care il ocupa, au o capacitate de stocare de pana la 256Gb;
  • cele mai utilizate stick-uri de memorie, respectiv de 2, 4, 8 si 16 Gb au si costuri destul de mici in raport cu ce avantaje ofera;
  • majoritatea stick-urilor de memorie permit aproximativ un milion de cicluri de scriere sau stergere si au un ciclu de retinere a datelor de pana la zece ani;
  • se gasesc intr-o gama foarte mare de modele, putand fi purtate cu usurinta pe inelele cu chei personale, astfel incat sa le avem continuu cu noi.

Stick-urile de memorie au si un mic dezavantaj si anume faptul ca nu au inca capacitatea de stocare a unui hard disk extern, dar acest lucru se va rezolva mai mult ca sigur in viitor.

Serviciile de Cloud Storage.
Mai nou au aparut pe piata si serviciile de Cloud Storage, mai exact serviciile ce permit stocarea online de fisiere. Asftel, aceste servicii ne permit sa stocam pe diverse servere externe informatii de pe mai multe calculatoare fara sa fim nevoiti sa luam cu noi un stick de memorie sau un hard disk extern. Tot ce trebuie sa avem la dispozite pentru a avea acces la fisierele noastre este o conexiune la internet.

Concurenta pe piata de Cloud Storage a devenit din ce in ce mai acerba, multe servicii oferite pentru utilizatorii care nu au nevoie de spatii uriase pentru stocare, fiind chiar gratuite. Unul dintre cele mai cunoscute servicii, pe care si eu il folosesc de altfel, este Google Docs, ce este oferit de gigantul Google. Desi are o limita aparenta de 1Gb, spatiul de stocare din serviciul de Cloud Storage oferit de Google poate fi extins gratuity in anumite conditii.

Printre avantajele folosirii serviciilor de Cloud Storage:
  • ne ofera o libertate foarte mare de miscare, fara sa mai avem grija stick-ului de memorie sau a hard disk-ului extern;
  • putem accesa fisierele noastre de la orice calculator conectat la internet.

Serviciile de Cloud Storage au si unele dezavantaje:
  • pentru stocarea unor cantitati mai mari de informatii, de ordinul zecilor de Gb trebuie sa platim furnizorului de servicii un abonament;
  • unde nu avem conexiune la internet nu putem accesa informatiile noastre;
  • cand avem informatia la purtator ne simtim parca mai in siguranta decat atunci cand o avem stocata pe un server ce are conexiune de internet. 

Acum ca am vazut avantajele si dezavantajele celor mai folosite trei metode de stocare pe care ni le ofera tehnologia moderna, va pot spune cu siguranta ca prefer stick-urile de memorie, pe care le tin chiar la inelul de chei personale, doua la numar si de care nu ma despart niciodata cand plec de acasa, stocand pe acestea informatiile de care am nevoie si pe care nu vreau sa le impart cu alte persoane. Iar pentru alte informatii, mai uzuale, folosesc si serviciul gratuit de Cloud Storage oferit de Google.

Cu siguranta si pe viitor, evolutia uimitoare a device-urilor si a serviciilor de stocare a datelor va continua, probabil ajungandu-se la hard disk-uri externe si la stick-uri de memorie din ce in ce mai mici si mai usoare si cu capacitati de stocare si rate de transfer din ce in ce mai mari. In ceea ce privesc serviciile de Cloud Storage, acestea vor fi din ce in ce mai multe si mai avantajoase pentru utilizatorul final, stiut fiind faptul ca acesta din urma va avea nevoie de spatiu de stocare din ce in ce mai mare si la care sa aiba acces din ce in ce mai repede.

Eu am ales! Voi ce alegeti: HDD-urile externe, stick-urile de memorie sau serviciile de Cloud Storage?

Articol scris pentru SuperBlog 2012!

Sursa imagini: www.azerty.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu