Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

marți, martie 26, 2013

Ce termen de garantie au organele noastre? - Partea I

Corpul uman
Foto: Wikipedia
Am afirmat de cate ori am avut ocazia faptul ca organismul uman este cel mai complex lucru existent pe Pamant. Si imi mentin in continuare cu tarie aceasta afirmatie, mai ales ca intre timp am mai primit si un e-mail foarte interesant de la un coleg de serviciu, ce parca vine special sa intareasca pe deplin spusele mele, e-mail ce are si un titlu foarte sugestiv: ce termen de garantie au organele noastre? J

Am “impartit” acest e-mail in 3 parti, ce corespund celor 3 perioade importante din vietile noastre: 20-30 de ani, 30-50 ani si 50-70 de ani.

E-mail-ul incepe cu o fraza memorabila:

Ce sa mai vorbim, stim ca de fapt din ziua cand ne nastem incepem sa murim.

Toate femeile vorbesc despre implacabilul ceas biologic ale carui secunde trec pe nesimtite si cu efecte devastatoare asupra corpului, dar putina lume ia in considerare si faptul ca si barbatii au propria lor clepsidra. De exemplu, doctorii francezi au stabilit ca sperma incepe sa isi piarda din calitati la barbatii trecuti de 35 de ani, motiv pentru care o treime dintre sarcinile la care contribuie acestia in urmatorii zece ani sfarsesc prin avort spontan. 

Cotidianul britanic Daily Mail a consultat o serie de specialisti in domeniul sanatatii care au stabilit care este varsta medie la care organele si simturile noastre incep sa dea semne serioase de imbatranire.

La 20 de ani - CREIERUL si PLAMANII
Potrivit celor mai recente cercetari, pe masura ce inaintam in varsta numarul de celule nervoase din creier scade. Pornim in viata cu circa 100 de miliarde de neuroni si, incepand de la 20 de ani, avem din ce in ce mai putini. 

In jurul varstei de 40 de ani ajungem sa pierdem in medie cam 10.000 de neuroni pe zi, fapt ce ne afecteaza memoria, capacitatea de coordonare si functionarea creierului.

De fapt, cel mai mare impact asupra noastra il are deteriorarea conexiunilor dintre celulele nervoase ale creierului, asa numitele sinapse, sustine doctorul Wojtek Rakowicz, neurolog la "Imperial College Healthcare NHS Trust" din Londra. 

Si capacitatea pulmonara incepe sa descreasca treptat dupa 20 de ani.

Studii recente arata ca foarte multe persoane au probleme de respiratie pana sa atinga 40 de ani, in special din cauza faptului ca muschii intercostali si cavitatea toracica incep sa se rigidizeze. 

Din acest motiv este tot mai dificil ca aerul din plamani sa fie expirat in totalitate. Asa se face ca la 70 de ani o persoana are jumatate din capacitatea respiratorie a unui adult de 30.

La 25 de ani - PIELEA
Pielea incepe sa imbatraneasca in jurul varstei de 25 de ani. Dupa spusele doctorului Andrew Wright, consultant dermatologic pentru trustul Bradford NHS, pe masura ce imbatranim productia de colagen, proteina care functioneaza ca o schela pentru piele, si de elastina, substanta care permite pielii sa isi revina la forma initiala, incetineste, pielea devenind mai putin elastica. 

Asa apar ridurile iar pielea se subtiaza si devine usor transparenta. Poate parea neverosimil, deoarece primele semne nu sunt foarte vizibile pana in jurul varstei de 35 de ani, asta in cazul in care nu fumam sau nu ne expunem excesiv la soare.”

VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu