Wabi Sabi Tea Bowl (Foto: Wikipedia) |
Un nas "special", ca cel al Barbarei Streisand, purtat cu umor si mandrie, dintele ciobit al Isabellei Rossellini sau dantura stramba a Laeticiei Casta, toate aceste "minusuri" au sedus de-a lungul timpului milioane si milioane de fani.
Regula "defectului" care fascineaza a fost dintotdeauna prezenta, cu excepti lumii in care traim azi. Cu perfectiunea pe post de Graal mult cautat, aprecierea unicitatii, chiar daca imperfecta, a fost inlocuita cu goana dupa imaculat, perfect: o cariera perfecta, un trup perfect, un sot perfect, copii perfecti si asa mai departe.
Consecinta: nu crestem la capitolul fericire de sine ci in gradul de robotizare. Gandeste un pic la rolul lui Natalie Portman din Black Swan. Ce i-a adus ei ahtierea dupa perfectiune? Manifestari psihotice, in nici un caz multumire si bunastare interioara.
Wabi sabi, tehnica japoneza care te invata sa privesti cicatricile, rugina, finisarile neterminate si defectele propriei vieti ca pe o parte din tine, de care ar trebui sa fii mandru(a) incepe sa castige din ce in ce mai multi adepti. Oamenii incep sa-si aminteasca de adevaratele valori ale vietii si sa se gandeasca un pic mai mult la ce le aduce cu adevarat implinire sufleteasca.
Iubeste putinul,
apreciaza modestia.
Renunta la tot ce nu-ti este necesar. Wabi sabi inseamna sa pasesti usor si liber pe pamant, sa stii sa apreciezi toate lucrurile cu care intri in contact, oricat de marunte ar fi si oriunde ai da peste ele.
Renunta la tot ce nu-ti este necesar. Wabi sabi inseamna sa pasesti usor si liber pe pamant, sa stii sa apreciezi toate lucrurile cu care intri in contact, oricat de marunte ar fi si oriunde ai da peste ele.
"Putinatate materiala, bogatie
spirituala", acesta este motto-ul wabi sabi. Cu alte cuvinte, nu-ti mai
bate capul 24 de ore din 24 cu modalitati de a acumula si mai mult succes,
bogatie, statut, putere sau lux, si bucura-te de o viata neimpovarata.
"Wabi sabi este balanta delicata dintre placerea pe care ne-o ofera lucrurile
si placerea pe care o obtinem atunci cand luam decizia de a nu mai depinde de
respectivele lucruri", spune Tadao Ando, arhitect si autor al cartii
"Simply Imperfect: Revisiting the Wabi Sabi House".
Fericirea sta in detaliile minore,
inobservabile, trecute cu vederea. in vaza crapata dar care contine amintiri
multe si frumoase, in cicatricea de pe piciorul drept care te face unica, in
perechea de balerini zdrentuiti pe care nu te induri sa-i arunci pentru ca
te-au purtat catre prima intalnire cu cel care acum, poate, iti este sot.
Deseori tindem sa luam ca atare lucrurile care ne insotesc constant in trecerea noastra prin viata si sa cautam fericirea in chestii monumentale, spectaculoase, exterioare noua.
Bluza banala pe care o porti zilnic la birou sau
tricoul cu care dormi in fiecare noapte sunt catalogate drept
"nimicuri", in vreme ce piedestalul e ocupat de o pereche de pantofi
ascunsi in dulap, pe care nu-I porti mai niciodata, dar pe care tu i-ai validat
din start ca fiind cea mai importanta piesa din garderoba ta.
Wabi sabi inseamna sa apreciezi uzatul, urmele deteriorarii, pentru ca asta inseamna contact, suflet pus, amprenta personala.
Traieste clipa...incet!
Unul dintre cele mai grele lucruri in ziua de astazi este sa traiesti in prezent. Ne facem mereu planuri pentru un viitor mai mult sau mai putin apropiat: ce mancam la cina, cine plateste facturile luna viitoare, ce e de facut daca promovarea aia nu mai vine etc. Traim in trecut, analizandu-ne greselile, si in viitor, pregatindu-ne pentru neprevazut si pentru ceea ce aduce cu el.
Prezentul e gol, in timp ce noi ne zorim pasii, pregatiti sa luam in primire ceea ce urmeaza sa ni se ofere. Wabi sabi inseamna exact opusul. Inseamna sa te opresti, sa respiri adanc de trei ori si sa decizi pentru acum, pentru secunda in care esti. Cum iti poti face azi-ul mai frumos si ce te poate ajuta sa cresti.
Nu-ti mai bea cafeaua in graba, in masina, nu-ti mai mesteca sandwich-ul pe nerasuflate, in fata calculatorului, nu mai economisi timp pentru ce va sa vie. Fa-ti ritualuri frumoase din tot ce-ti aduce placere. Bea-ti cafeaua incet, sorbitura cu sorbitura, si bucura-te cu adevarat de gustul ei. Intalneste-te cu o prietena si discutati cate-n luna si in stele, fata-n fata, fara sa te mai gandesti la proiectul ce trebuie terminat pana la sfarsitul lunii. Toate la timpul lor. Numai un psihic bun, solid, te poate ajuta sa dai randamentul de care ai nevoie in toate aspectele vietii tale.
Creeaza-ti propria
perfectiune.
In "Jet Lag", o comedie romantica cu
Juliette Binoche in rolul unei esteticiene un pic prea machiate, frumoasa
frantuzoaica spune la un moment dat: "Machiajul? Pentru mine e ca un
vesmant. Ma simt goala daca nu-l port". Cu toate acestea, nemachiata, si
deci fara aparare, il va cuceri pe barbatul vietii sale.
Nu perfectiunea machiajului impecabil trebuie sa-ti aduca aprecierea celor din jur, tu insati trebuie sa o faci. Si ce daca nu ai un chip sau un corp perfect? Compensezi prin perspicacitate, inteligenta, fler si simt al umorului.Intriga-i, trezeste-le curiozitatea, nu fi inca o "fatada frumoasa" si atat.
"Lucreaza-ti" o minte wabi sabi in sase pasi:
Nu perfectiunea machiajului impecabil trebuie sa-ti aduca aprecierea celor din jur, tu insati trebuie sa o faci. Si ce daca nu ai un chip sau un corp perfect? Compensezi prin perspicacitate, inteligenta, fler si simt al umorului.Intriga-i, trezeste-le curiozitatea, nu fi inca o "fatada frumoasa" si atat.
"Lucreaza-ti" o minte wabi sabi in sase pasi:
- Acorda-ti cinci minute de liniste zi de zi. Cinci minute in care sa-ti golesti complet mintea de ganduri si sa…privesti pe fereastra, de exemplu.
- Viziteaza un magazin de antichitati. Nu cumpara nimic, doar plimba-te printre rafturi si incearca sa ghicesti povestile din spatele fiecarui produs in parte.
- Fa o plimbare prin parc saptamanal, daca nu zilnic. Tine un jurnal al gandurilor care te cotropesc in timp ce te plimbi nestingherita pe alei. Asa iti vei da seama ce te macina cu adevarat.
- Fa ceva, orice: un desen, o pictura, o rama din lemn. Pune-o pe perete, intr-un loc unde o poti vedea mereu. Admir-o, oricum ar arata.
- Pune flori, o crenguta, un mugur pe birou, pe masuta de langa pat sau langa frigider. De fiecare data cand o vei zari, creierul tau va fi setat sa se opreasca pentru a-i admira frumusetea singulara.
- Creeaza-ti un alcov cu comori. Ia un lucru pretios pentru tine - poate fi un suvenir de familie sau o simpla piatra culeasa de pe malul marii - si pune-l intr-un loc de care numai tu sa stii. Adauga luna de luna ceva nou comorii tale.
Sursa articol: pretioasa mea casuta de e-mail,
in care primesc foarte multe lucruri interesante, lucruri pe care doresc sa vi le
impartasesc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu