Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

duminică, mai 31, 2015

Romania parfumata!

Foto: Descopera.ro
Dupa articolele "Romania murdara!" si "Romania vorbeste murdar!" oare ce poate urma? "Romania parfumata!" binenteles! Numai ca de data aceasta cuvantul parfum din titlu este folosit doar la figurat. Pentru ca degeaba avem de exemplu salcami infloriti, foarte frumos mirositori, atat cat au mai ramas acestia, pentru ca multi s-au taiat cu o prea mare usurinta, daca noi, majoritatea romanilor, nu suntem deloc ingrijiti si nici nu dam semne ca ne vom schimba prea curand in acest sens!

Si imi aduc aminte ca am citit recent un articol pe un site de stiri, sincer nu mai stiu exact care pentru ca sunt foarte multe surse online la momentul actual, ce prezenta rezultatele unui studiu, conform caruia, un roman foloseste in medie intr-un an de zile doar 4 bucati de sapun si 2 tuburi de pasta de dinti. Incredibil! Va dati seama, in 365 sau 366 de zile, cat are un an, depinde daca este sau nu an bisect, un roman foloseste doar 4 bucati de sapun! Va inchipuiti cat de mult se poate spala un om cu 4 bucati de sapun pe durata unui an intreg?

Pai dupa ce citesti un astfel de articol nu te mai poti mira de ce in autobuze, microbuze, troleibuze, tramvaie, trenuri, metrouri, avioane, gari, aerogari, autogari, sali polivalente, baruri, restaurante, institutii publice sau private ce ofera relatii cu publicul sau in orice alte locuri in care se aduna mai multi romani intr-un loc, miroase foarte urat, de multe ori atat de urat incat ti se poate "intoarce stomacul pe dos" cu o prea mare usurinta, asa cum bine spune o expresie populara.

Si o patesc si eu de multe ori, chiar daca incerc sa evit cat se poate de mult locurile aglomerate, pentru ca in acestea riscul de a inpira un "aer parfumat" este foarte mare, daca nu garantat! Si acest "aer parfumat" nu se datoreaza doar acelor putine bucati de sapun sau acelor putine tuburi de pasta de dinti pe care le foloseste in medie un roman la un an de zile, ci si hainelor pe care le poarta acestia, ce trec destul de rar prin masina de spalat rufe, consumului de alcool si tutun in exces, poluarii excesive din aer, mizeriei generale din jurul nostru etc.

Pe langa faptul ca romanii au in general o problema cu ingrijirea personala, Romania este parfumata si din cauza canalizarilor infundate sau prost facute, dar si a gunoaielor, care sunt aruncate peste tot la voia intamplarii, iar atunci cand sunt aruncate la tomberoane, fie nu sunt puse in saci menajeri, asa cum ar fi firesc in anul 2015 si nu cu galeata (am mai vazut romani care scutura galetile de marginea tomberoanelor), fie sunt puse in saci menajeri, care sunt rupti de catre cainii vagabonzi si de catre romanii care cauta prin gunoaie, pentru ca apoi vantul sa le duca pe o raza foarte mare in jurul acestora.

Si e pacat pentru ca mai avem inca copaci prin oras, foarte frumos mirositori, precum copacii cu magnolii, ciresi, visini, meri, lilieci, salcami, tei etc., ce infloresc in aceasta ordine (daca gresesc, puteti sa ma corectati prin comentarii), ce emana un parfum deosebit, de data aceasta la propriu, mireasma care este din pacate de multe ori estompata de mirosurile de la canalizarile din imprejurimi si de la gunoaiele aruncate la voia intamplarii sau de la gunoaiele din tomberoane purtate de vant. 

Revenind la ingrijirea personala, TimesNewRoman.ro a facut la un moment dat o comparatie foarte interesanta intre spalatul propriu-zis si spalatul pe creier, prin publicarea unui articol cu titlu foarte sugestiv: "Bravo, romani! Desi codasi la consumul de sapun si pasta de dinti, suntem primii la spalat pe creier". Si consider ca Eftimie, autorul acestui articol are foarte mare dreptate: "Romanul mediu se spala pe creier seara, de pe la 7, cateva ore bune, pana se termina Sinteza Zilei. Apoi, cei mai dedicati dintre ei, se uita si la Mircea Badea, sa fie spalati complet, si clatiti. Exista insa si romani care trag media in sus, cei care incep sa se spele pe creier de dupa-amiaza, de cand incepe emisiunea lui Maruta."

In fine, sunt multe de spus si despre aceasta tema, chiar daca nu este una care sa ne bucure. Cert este ca noi, romanii, suntem in general deficitari la multe alte capitole, poate la mult prea multe capitole si mai rau este ca nici nu vrem sa facem nimic pentru a schimba in bine aceste lucruri. Dar mergem inainte! Cum altfel? Sa fiti iubiti! J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu