Foto: LaTaifas.ro |
Cacaua este cea mai bogată sursă de antioxidanți
polifenoli, cu efecte cardio-protectoare senzaționale. Acum câteva mii de ani,
când cacaua a fost “domesticită” pentru prima dată, oamenii o consumau în
băuturi simple, neîndulcite, preparate cu apă.
Ciocolata neagră este la momentul actual cel mai sănătos
“dulce” pe care nutriționiștii ni-l recomandă, referindu-se la acele sortimente
cu un conținut de cacao de peste 70%. Cu toate acestea, astfel de produse au un
adaos de zahăr și calorii care ne împiedică să ne bucurăm pe deplin de
beneficiile pe care cacaua le are asupra sănătății noastre.
Cacao
caldă – rețetă
Se pare că locuitorii din Guatemala au descoperit o
metodă simplă și eficientă de a savura la maxim proprietățile terapeutice ale
pudrei de cacao. Aceștia beau “cacao caldă”, preparată cu apă fierbinte. Fără
lapte, fără zahăr.
Ingrediente necesare:
- 2 linguri de cacao
- 1 cană de apă fierbinte
Ingrediente opționale:
- ½ linguriță de scorțișoară
- 2 lingurițe de zahăr brun sau miere
- 1 lingură de lichior
Mod de preparare
Puneți pulberea de cacao (zahărul, mierea și scorțișoara,
dacă folosiți) într-o cană. Turnați puțină apă rece, și amestecați cu o
linguriță, pentru când ingredientele să se omogenizeze și să se transforme
într-o pastă. Turnați peste ele apa fierbinte, și amestecați. Beți această
cacao caldă dimineața, în loc de cafea. Dacă nu puteți renunța la cafea, beți
cacaua caldă mai târziu, până în ora 14. Puteți înlocui cacaua cu carob (pudră
de roșcove). Este la fel de bogată în antioxidanți. Se găsește la magazinele
naturiste.
Beneficii
Cacaua este una din numeroasele miracole ale naturii.
Este considerată titanul tuturor super-alimentelor nou cercetate de oamenii de
știință. Unii spun că după apă, cacaua este cea mai sănătoasă substanță pe care
o putem ingera.
Cacaua conține peste 700 de compuși cunoscuți, în special
antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși pe care plantele le fabrică pentru a
preveni distrugerea prematură a propriilor celule, cauzată de expunerea la
căldură, lumină, aer, umiditate și timp. În corpul nostru, mulți din acești
compuși previn deteriorarea celulelor, îmbătrânirea prematură și bolile.
Pudră de Cacao
Pulberea de cacao este foarte bogată în polifenoli,
un grup de antioxidanți protectori, regăsiți de asemenea în vinul roșu și în
ceaiul verde: antociani, izoflavone, flavonoide, flavonoli și flavone. Aceștia
au o influență benefică îndeosebi asupra sistemului cardiovascular.
reduc riscul de infarct și atac vascular cerebral
- scad tensiunea arterială și combat hipertensiunea arterială
- scad colesterolul
- relaxează vasele de sânge
- subțiază sângele
- împiedică formarea de cheaguri
Un interes aparte al cercetătorilor s-a axat asupra flavonolilor din cacao: flavan-3-oli, catechine, epicatechine și proantocianidine. Acești compuși naturali nu doar protejează celulele corpului de distrugerea prematură, ci reduc și riscul de boli mortale.
Polifenolii din cacao își exercită efectul
cardio-protector în două feluri: reduc oxidarea colesterolului “rău”
(principalul factor al bolilor coronariene – infarctul și atacul vascular
cerebral), și previn ateroscleroza. Cacaua are de asemenea un efect
anti-coagulant asemănător aspirinei.
Chiar și o cantitate mică de cacao poate reduce
colesterolul din sânge și tensiunea arterială. Consumul regulat de cacao s-a
dovedit util în îmbunătățirea funcției generale a venelor și arterelor.
Cacaua caldă este de asemenea un tonic foarte bun pentru
psihic: alungă depresia și îmbunătățește considerabil dispoziția.
Alte
alimente bogate în antioxidanți care protejează sistemul cardiovascular sunt:
ceapa, merele, ceaiul verde și vinul roșu.
Sursa articol: pretioasa mea casuta de
e-mail, in care primesc foarte multe lucruri interesante, lucruri pe care
doresc sa vi le impartasesc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu