Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

marți, octombrie 31, 2017

Inimile noastre, inimile noastre, vor fi mereu galben-albastre!

FCM Bacau
Foto: FCM 1950 Bacau
Inimile noastre, inimile noastre, vor fi mereu galben-albastre; inimile noastre, inimile noastre, vor fi mereu galben-albastre! Ale, ale...ale, ale, ale, ale...ale, ale...ale, ale, ale, ale!!! Da, ati ghicit, este vorba despre FCM Bacau, un simbol al Bacaului, care a fost aruncat efectiv la cos de catre administratia locala intr-o sedinta de consiliu local cu cantec din anul 2010, fara ca noi, bacauanii, sa fim consultati in acest sens! Doar ce contam noi, bacauanii obisnuiti, in orasul nostru?

Astfel, o istorie frumoasa, ce a inceput in anul 1950, a fost aruncata la cos cu o usurinta greu de imaginat intr-un oras normal, european, asa cum le place politicienilor nostri sa spuna! Din anul 2010 si pana in 2012, timp de doua sezoane, fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, a incercat si a reusit totusi sa mentina echipa pe linia de plutire si se parea ca FCM Bacau isi va continua frumoasa sa istorie, numai ca in 2012 si fostul primar a anuntat ca nu mai poate sustine financiar echipa si totul s-a sfarsit! 

Vestea buna este ca dupa 5 ani de inactivitate, in care FCM Bacau nu a mai existat decat in sufletele bacaunilor iubitori de fotbal, suporterii FCM Bacau, in frunte cu Robert Andries, cunoscut mai bine in oras sub numele de Robert Olandezu, nemaisuportand absenta FCM-ului, s-au mobilizat si au reusit sa se grupeze si sa creeze o asociatie a suporterilor, intitulata mai mult decat sugestiv Asociatia FCM 1950 Bacau, care doreste sa reinvie prima echipa a Bacaului, cu ajutorul firmelor locale, care sunt asteptate sa se alature in numar cat mai mare acestui proiect. Momentan au spus da acestui proiect firmele Gauss, Juncu Gold, Fiald si Coriolan.

FCM 1950 Bacau este proiectul suporterilor FCM Bacau, care doresc sa reinvie prima echipa a Bacaului, cu tot cu palmares, un palmares ce incepe in anul 1950, anul nasterii clubului de fotbal bacauan si se termina in vara anului 2012, atunci cand, din pacate, echipa nu a mai fost inscrisa in campionat; daca va reusi acest proiect, ceea ce ne dorim cu totii, ACS Gauss Bacau, o echipa cu multi jucatori care au jucat in trecut chiar pentru FCM Bacau si care formeaza un grup foarte frumos si valoros, ce au in ei spiritul FCM Bacau, va deveni din retur FCM 1950 Bacau.

FCM 1950 Bacau
Foto: FCM 1950 Bacau
Dupa cum bine stiti, FCM Bacau este primul club de fotbal din orasul Bacau, ce a fost infiintat in anul 1950 sub numele de Dinamo Bacau, o echipa care se afla la momentul respectiv sub tutela Ministerului de Interne, la fel ca si alte cluburi din tara, precum Dinamo Bucuresti. In anul 1971, conducatorii clubului bacauan au decis desprinderea de minister, astfel ca Dinamo Bacau a devenit SC Bacau, titulatura sub care si-a desfasurat activitatea fotbalistica pana in anul 1990.   

Intre 1990 si 1992 SC Bacau a purtat numele de FC Consart Bacau, echipa supravietuind datorita implicarii firmei locale Consart, iar intre 1992 si 1996 a purtat numele de FC Selena Bacau, Selena lui Dumitru Sechelariu fiind firma locala care a sustinut echipa bacauana. Intre 1996 si 1997, Selena Bacau a devenit AS Bacau, dupa care clubul a trecut sub tutela Primariei, devenind FCM Bacau, nume sub care echipa bacauana isi va desfasura activitatea pana in anul 2012, anul desfiintarii FCM Bacau.

Cele mai bune performante ale FCM Bacau sunt o Cupa a Ligii in anul 1998, obtinuta dupa victoria cu 3-2 in fata Universitatii Cluj, o finala de Cupa Romaniei in anul 1991, pierduta in fata Universitatii Craiova cu 1-2, o finala a Cupei Ligii in anul 2002, pierduta la penalty-uri in fata Gloriei Bistrita, pe plan intern, iar pe plan extern, un sfert de finala in Cupa UEFA 1969-1970, pierduta in fata Arsenal Londra, turul I in Cupa Cupelor 1991-1992, pierdut in dubla cu Werder Bremen si turul I in Cupa UEFA Intertoto 1998-1999, pierdut in fata Ararat Erevan.

In prima divizie a tarii, cele mai bune performante ale Bacaului au fost locul 4 in editia 1972-1973 si locul 5 in editiile 1996-1997 si 1998-1999. In editia de campionat 1998-1999, FCM Bacau a avut un record de 13 meciuri in care nu a suferit nicio infrangere, ajungand in primele 5 echipe europene la acest capitol. In editia 1978-1979, Bacaul a reusit cele mai multe egaluri consecutive in prima divizie a tarii, 8 la numar, iar in editia 2005-2006 a inregistrat 15 infrangeri consecutive, atunci cand aplaudam toate echipele care ne bateau acasa, fiind astfel pe un loc 5 la acest capitol negativ.

Proiectul FCM 1950 Bacau
Foto: FCM 1950 Bacau
Cea mai categorica victorie a Bacaului s-a petrecut intr-un meci cu Universitatea Craiova, pe care am ingenunchiat-o cu un categoric 6-0, jucatorul cu cele mai multe prezente, 319, este Gheorghe Andries, iar jucatorul cu cele mai multe goluri este Emerich Dembrowski, cu 57 de reusite sub tricoul Bacaului. Dintre victoriile celebre ale Bacaului se pot enumera acel 5-1 celebru din Ghencea, in fata Stelei, rezultatul de 4-2 de acasa in fata echipei Dinamo Bucuresti si victoria in fata Rapidului tot de pe teren propriu cu 1-0, intr-un moment in care Rapidul era pe val. In sezonul 2001-2002, Catalin Cursaru a fost desemnat golgeter, cu 17 goluri marcate.

Da, sunt foarte multe de spus si de scris despre FCM Bacau, acest simbol al Bacaului, care trebuie ajutat sa supravietuiasca, indiferent de nivelul la care se va putea mentine clubul de fotbal bacauan. Sper ca proiectul FCM 1950 Bacau sa reuseasca, chiar daca eu nu mai cred nimic in Bacau pana nu vad proiectele realizate! Daca va reusi acest proiect, lucru pe care mi-l doresc foarte mult, sper ca FCM Bacau sa nu mai moara niciodata! Pentru ca in inimile adevaratilor iubitori de fotbal bacauan nu a murit niciodata! 

Inimile noastre, inimile noastre, vor fi mereu galben-albastre; inimile noastre, inimile noastre, vor fi mereu galben-albastre! Ale, ale...ale, ale, ale, ale...ale, ale...ale, ale, ale, ale!!!

2 comentarii:

  1. Bună ziua,
    Sunt amator de statistici și locuiesc în Brașov. Aș vrea să știu care au fost motivele sau împrejurările schimbării culorilor clubului băcăuan de fotbal din alb-roșu, cum era în anii 70 și începutul anilor 80, în galben-albastru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culorile alb-rosu s-au folosit de la infiintare pana in 1992, cand echipa a fost preluata de catre Selena Bacau, care a schimbat culorile clubului in galben-albastru, dupa culorile firmei Selena, culori ce au ramas in inimile suporterilor bacauani pana in zilele noastre.

      Ștergere