«Tati, hai sa culegem "popodii"» este o
expresie pe care am auzit-o toata toamna pana acum si pe care cu siguranta o sa
o mai aud si de acum incolo, pentru ca toamna din fericire nu s-a terminat! J Copilul meu cel drag, Mihai, a prins mare iubire in
aceasta toamna pentru papadii, "popodii" cum le numeste el. Si ma
amuz de fiecare data copios cand il iau de la gradinita sau cand ies la
plimbare cu el prin oras: tati, hai sa culegem "popodii"! J
Zilele trecute ma gandeam ca ar fi simpatic ca Mihai sa
ma intrebe zilele acestea si ce sunt aceste "popodii" si la ce se
folosesc, drept pentru care am deschis repede un browser si am inceput sa ma
informez despre subiect, nu de alta, dar sa nu ma fac de ras in fata copilului.
J Si stiam eu ca aceste papadii au
multe denumiri populare si ca sunt folosite in tratarea naturala a multor
afectiuni, dar nu stiam ca au chiar atat de multe proprietati benefice pentru
organismul uman.
Astfel, de la Wikipedia am aflat ca papadia (taraxacum
officinale) este o planta erbacee care face parte din familia compozitelor, cu
frunze lungi, crestate si cu flori galbene, grupate in capitule. Papadia are
mai multe denumiri populare, dintre care, cele mai amuzante sunt basina
porcului, mata, curu-gainii, floarea-broastei, floarea-gainii,
floarea-malaiului, floarea-turcului, flori-galbene, galbinele-grase,
gusa-gainii, ouale-gainilor (sper ca domnul Vosganian sa nu citeasca acest
articol, sa nu ii dau idei), papa-gainii, parasita-gainilor sau pui-de-gasca.
Tot Wikipedia ne informeaza ca papadia se gaseste peste
tot unde se afla vegetatie, de la zonele de campie si pana la zonele subalpine,
prin locuri necultivate si pe marginile drumurilor. Deci, papadiile "tradeaza"
terenurile necultivate! J Papadia fuge in
schimb de locurile umbroase, aceasta cautand cu precadere locurile cu soare. In
ceea ce privesc utilizarile papadiei, radacina se poate folosi sub forma de
decoct in afectiuni hepato-biliare, iar partile aeriene se folosesc in
compozitia ceaiurilor depurative, dietetice si gastrice.
Mai mult decat atat, din frunzele de papadii proaspete se
pot face si salate, care curata organismul de toxine, lucru foarte important in
ziua de azi, stiut fiind faptul ca alimentatia din zilele noastre este plina de
tot felul de "porcarii", care mai de care mai sintetice si mai pline
de E-uri, foarte periculoase pentru organismele noastre, care trag din ce in ce
mai greu ca sa supravietuiasca. Iar domnul Vosganian ne "amendeaza"
ca mai reusim sa punem mana din cand in cand pe un produs dintr-o gospodarie de
la tara. Huooo! J
Da, sunt multe de spus si despre "popodiile"
acestea simpatice si despre proprietatile lor curative, dar ma opresc pentru
moment aici, cu speranta ca vor mai fi zile de toamna cu soare, ca sa avem ce
culege si ce pune in paharute, pentru ca Mihai le pune in apa, ca sa reziste
cat mai mult, chiar daca papadiile sunt din ce in ce mai ofilite. Sa fiti
iubiti! J
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu