Ce inseamna sa avem la dispozitie multa informatie, uneori mult prea multa
informatie decat avem nevoie si decat putem procesa. Aflam astfel multe lucruri
noi, tot felul de descoperiri, ce ne dau uneori senzatia ca nu facem nimic bine.
Si trebuie sa recunoastem ca este foarte posibil sa facem multe lucruri gresit
in viata asta, parca din ce in ce mai nebuna.
Zilele trecute am primit un e-mail
interesant despre prepararea corecta a orezului. Primul gand dupa citirea
e-mail-ului a fost: of, Doamne, nici macar orezul nu il prepar corect! Eu
spalam bine pana acum orezul, in 2-3 ape, pana apa nu mai era foarte tulbure si
apoi il puneam la fiert in proportie de 1/3 sau 1/4. Dar iata ca e posibil sa fi procedat gresit pana acum!
Cine mai stie! Si eu care credeam ca sunt un bun bucatar, care gateste bine si
corect!
Dar iata si e-mail-ul cu prepararea
corecta a orezului in intregime:
"Modul în care gătim orezul este
dăunător pentru sănătatea noastră. Iata cum se prepara corect.
Mulți oameni iubesc orezul. De fapt, acesta este unul
dintre stâlpii de bază ai meselor, în special în Asia. Există mai multe forme
de orez – orez brun, orez șofran, orez lipicios, orez cu iasomie, basmati și
multe altele.
Orezul este atât de ușor de gătit și majoritatea dintre
noi cred că suntem profesioniști la gătit chestiile pufoase. Doar măsurați
într-o cratiță și adăugați puțină apă. Lăsați-l să fiarbă și imediat este gata:
carbohidrați rapizi de care vă puteți bucura. Suntem sfătuiți să nu
reîncălzim orezul, deoarece acest lucru poate dăuna.
Problema cu orezul
O multime de forme de orez sunt pline cu arsenic din
cauza pesticidelor si a toxinelor industriale care sunt lăsate în sol. Profesorul
Andy Meharg, profesor la Universitatea Queens din Belfast, a fost capabil să
testeze trei metode diferite de gătit orez:
1. În primul rând, a preparat orezul folosind metoda
tradițională în care o ceașcă de orez este amestecată cu două cești de apă. În
această metodă, Meharg a găsit o gramadă de arsenic rămas în orez.
2. În a doua metodă, el a folosit cinci cești de
apă pentru fiecare ceașcă de orez. Apoi, apa în exces a fost spălată la
sfârșit. Această metodă de gătit a pierdut aproape jumătate din nivelul de
arsenic din orez.
3. În cea de-a treia metodă, Meharg a înmuiat
orezul peste noapte înainte de a-l găti. El a descoperit că acest
lucru a contribuit la reducerea nivelului de arsenic cu 80%.
Majoritatea tipurilor de orez sunt în mod natural fără
gluten. Deci, dacă suferiți de boala celiacă, nu trebuie să eliminați orezul
din dieta dumneavoastră. Dar urmele de arsenic din orez sunt destul de
alarmante. Metoda de gătit pe care o folosim cu ușurință – orezul nepreparat cu
apă și, uneori, cu unt și cu sare – ne poate omorî de fapt.
Consumul de arsenic este legat de o varietate de probleme
de sănătate. După cum afirmă raportul, „expunerea regulată la cantități
mici de arsenic poate creşte riscul de cancer de vezică urinară, pulmonar,
piele, precum și boli de inimă, diabet de tip 2 sau schimbări ale sistemului
imunitar la copil".
Deci, care este modalitatea corectă de a găti orez fără
nivelurile de arsenic dăunătoare din el?
Iată pașii:
- Înmuiați orezul peste noapte.
- A doua zi, spălați și clătiți orezul foarte bine de până la trei ori sau până când apa devine clară în loc să fie tulbure.
- Scurgeți apa.
- Apoi, adăugați cinci părți de apă pentru fiecare parte a orezului într-o oală.
- Aduceți apa la temperatura de fierbere și apoi diminuați căldura.
- Fierbeți la foc mic timp de 10 până la 15 minute și opriți căldura.
Arsenicul este un element natural și nu este cu adevărat toxic. Dar dacă apare nefiresc sau este anorganic, aici începe problema, așa cum se întâmplă cu orezul. Data viitoare cand gatiti orezul, inmuiati-l inainte sa-l gatiti pentru a reduce nivelul de arsenic si pentru a fi protejati de aceasta otravă."
Sursa: www.stethnews.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu